Bedre lyd og mindre klimaaftryk med de rigtige lydformater

Har du lydfiler på din hjemmeside i MP3-format, så er det værd at afprøve om det stadig er det optimale format til dit indhold.

Stadigt flere “læser med ørerne” – det vil sige de lytter til podcasts, lydbøger og nyheder på mobiltelefonen. Og næst efter video er lyd det indhold, der kræver størst båndbredde.

Hvis du bruger lidt tid på at komprimere lydfiler smart, kan du både forbedre hjemmesidens klimaaftryk, give lytteren en bedre brugeroplevelse og bidrage til at folk kan anvende ældre mobilenheder i længere tid.

Har du lydfiler i form af MP3 på din hjemmeside, er der bedre alternativer til MP3, hvis der kun er tale på dine filer (altså ikke musik). I denne artikel vil vi introducere dig til AAC & Opus, som er alternativer til MP3, og som ud over at have samme lydkvalitet, også giver en bedre brugeroplevelse og halvt så stort klimaaftryk. Vi har en klar favorit – læs videre for at se hvilken – og hvorfor.

Som eksempel på lydfiler i et andet format en MP3, har vi benyttet lyden fra et projekt med en virtuel guidet tur rundt i Augustenborg. Her har vi eksperimentet med nyere lydformater, og vores konklusion er, at vi uden hørbart kvalitetstab kan halvere filstørrelsen med filformatet Advanced Audio Coding eller AAC, som i øvrigt er vores favorit.


Lydklip komprimeret i fire forskellige kvaliteter

Herunder er eksempler på en lydfil komprimeret i fire forskellige formater. Den første er en klassisk MP3 fil i 96 kbit, hvilket er rigeligt til tale. Herefter følger et par varianter i AAC og Opus. Kan du høre forskel?

Audio MP3 · 96 kbit
Audio HE-AACv2 · 64 kbit
Audio Opus · 40 kbit
Audio HE-AACv2 · 40 kbit

Filstørrelser ved forskellige formater og bitrater

Vores udgangspunkt var en 1.4 MB stor MP3-fil i 320 kbit. Dette er en unødig høj bitrate for tale som forventes afspillet på en telefon på en spadseretur rundt i byen. Den store filstørrelse betød også lange load-tider, specielt i områder med kun 3G-dækning.

Ved at reducere bitraten til 96 kbit, opnår vi en mere håndterbar filstørrelse og fortsat en god lydkvalitet, også selvom vi benytter MP3. Men skifter vi til AAC eller Opus kan vi sænke bitraten yderligere.

FilformatFilstørrelse
MP3 · 96 kbit395 KB
HE-AACv2 · 64 kbit264 KB
Opus · 40 kbit175 KB
HE-AACv2 · 40 kbit165 KB
Filstørrelse på lydfiler med sammenlignelig lydkvalitet.

Samme lydkvalitet, halv filstørrelse

Med Opus og AAC formaterne kan sænke bitraten og halvere filstørrelsen. Med HE-AACv2 lander vi på 41% af den filstørrelse vores MP3-udgave har.

MP3 · 96 kbit

100%

HE-AACv2 · 64 kbit

67%

Opus · 40 kbit

45%

HE-AACv2 · 40 kbit

41%

Er det fair at sammenligne en 96 kbit MP3 fil med en 40 kbit AAC fil? Det afhænger af lydfilernes karakter. I dette projekt kunne ingen af de tre testpersoner rigtig høre forskel.

AAC – vores anbefalede lydformat

Når vi eksperimenter med forskellige lydformater har vi brug for forskellige værktøjer til konvertering og afspilning af lydfiler. HE-AAC v2 er ISO-standardiseret tilbage i 2006, og vi kunne umiddelbart anvende formatet i de programmer vi plejer at bruge.

Dette, kombineret med muligheden for en markant reduktion af filstørrelsen, er AAC derfor vores fortrukne valg når vi benytter lyd på vores websites.

Bred understøttelse af HE-AAC på tværs af browsere

Chrome, Safari og Firefox har alle god understøttelse af AAC. Edge, Opera og Samsung Internet er alle Chromium-baserede browsere, hvilket betyder at de også nyder samme understøttelse.

Audio - CanIUse AAC Codec
Audio – CanIUse AAC Codec

Muligheden for at besøge vores websites med lidt ældre udstyr der måske ikke længere lader sig opdatere er vigtig. Visse tidligere generationer af iPads og iPhones kan ikke længere opdateres hvilket nogle gange udelukker nyere teknikker. AAC fungerer heldigvis upåklageligt i Safari, også i tests på vores iPad Air fra 2014.

Du kan læse mere om AAC og HE-AACv2 formaterne i følgende artikler på Wikipedia:

Advanced Audio Coding (AAC)

Advanced Audio Coding (AAC) is an audio coding standard for lossy digital audio compression. Designed to be the successor of the MP3 format, AAC generally achieved higher sound quality than 20th century MP3 encoders at the same bit rate.

Wikipedia – Advanced Audio Coding

High-Efficiency Advanced Audio Coding (HE-AAC v2)

High-Efficiency Advanced Audio Coding (HE-AAC) is an extension of Low Complexity AAC optimized for low-bitrate applications such as streaming audio. The usage profile HE-AAC v2 couples SBR with Parametric Stereo to further enhance the compression efficiency of stereo signals. HE-AAC is used in digital radio standards like HD Radio and DAB+

Wikipedia – High-Efficiency Advanced Audio Coding

Opus – et interessant lydformat med en hage

Opus-formatet siges at have en smule bedre lydkvalitet end HE-AACv2 ved samme bitrate. Onlinemediet Zetland valgte i 2021 at skifte til Opus-formatet, opnåede en reduktion på 35 procent i filstørrelsen i forhold til MP3 og tilsvarende mindre klimabelastning.

Vi sender lydfiler gennem internettet til din telefon, for at du kan lytte til vores artikler.
Det er ikke gratis. Hverken i kroner og øre eller i CO2-udledning. Hver megabyte, der skal opbevares og transporteres gennem netværket, kræver strøm, og den strøm skal produceres.

Zetland – Hvordan et tip fra et medlem gjorde vores lydfiler 35 procent grønnere.

Opus kræver særlig behandling i Safari

Hagen ved Opus er, at afspilning af filerne hos dem, der benytter Safari, kræver noget særligt. For at Opus formatet kan afspilles i Safari, skal det pakkes ind i det Apple-udviklede Core Audio Format og det virker kun på iOS 11 eller nyere. Dette gør det lige en tand mere besværligt for os at arbejde med.

Audio - CanIUse Opus Codec
Audio – CanIUse Opus Codec

Det lykkedes ikke os umiddelbart af finde et Windows værktøj der understøtter Core Audio Format, og eftersom vores ører ikke rigtig kan høre forskel på HE-AACv2 og Opus alligevel, har vi i indtil videre valgt Opus fra. Men måske kan du høre forskel? Du kan, i hvert fald på en PC, lytte til begge varianter i eksemplerne længere oppe.

Wikipedia om Opus

Opus is a lossy audio coding format developed by the Xiph.Org Foundation and standardized by the Internet Engineering Task Force, designed to efficiently code speech and general audio in a single format, while remaining low-latency enough for real-time interactive communication and low-complexity enough for low-end embedded processors.

Wikipedia – Opus audio format

Anvendte programmer og HTML-elementer

Vi kan godt kan lide open source software og standardiserede HTML5 elementer. Til dette projekt har vi anvendt Audacity for Windows til lyd-redigering, samt HTML elementet <audio> som du kan bruge uanset hvilket værktøj din hjemmeside udvikles i.

Audacity – gratis open source audio software til PC og Mac

Audacity is a free, easy-to-use, multi-track audio editor and recorder for Windows, macOS, GNU/Linux and other operating systems. You can use Audacity to … Edit WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3, Ogg Vorbis sound files. AC3, M4A/M4R (AAC), WMA, Opus and other formats supported using optional libraries.

Audacity

Audio – et HTML element der fungerer overalt

The <audio> HTML element is used to embed sound content in documents. It may contain one or more audio sources, represented using the src attribute or the <source> element: the browser will choose the most suitable one. It can also be the destination for streamed media, using a MediaStream.

MDN Web Docs – The Embed Audio element

Podcastproduktion? Så hør lige her.

Tak til Anette Hallstrøm for hjælp med sproget i denne artikel. Går du i podcast-tanker, så tag fat i Anette.

Anette Hallstrøm

Podcastproducer Anette Hallstrøm

Anette er podcastproducer, har en fortid som studievært i blandt andet Danmarks Radio. Hun lever nu af at producere og redigere podcasts i sit firma Hallkom

Anette har skabt podcasts for bl.a. medicinalfirmaet Bayer, Gjensidige Forsikring, Building Green og er fast podcastproducer for Bæredygtig Business, GEUS, PowerLunch og mange flere.